Nervfebern kom till Åsle 1883

Åsle kyrka
Åsle kyrka

Mellan 1 mars 1883 och 30 oktober samma år avled sju personer i Åsle av nervfeber. De som dog var mellan 12 år och 87 år. En av de som dog i nervfeber var Johannes Larsson, författarens morfar Rune Åbom´s morfars farfar.

Nervfeber är vad vad vi idag kallar Tyfoidfeber. Nervfeber är idag mycket ovanligt. Utan behandling var dödligheten ganska hög. Nervfeber orsakas av en typ Salmonella som heter Typhi och smittas via förorenat vatten, mat eller människa till människa. Kan tänkas så var färskvatten i Åsle förorenat eller så handlade man mat som hade Salmonella Typhi.

“Till skillnad från de vanliga salmonellainfektionerna, som också förekommer hos djur, är tyfoidfeber en blodförgiftning (sepsis). Sjukdomen börjar med feber som under den första veckan stiger trappstegsformat till cirka 40°C eller mer. Huvudvärk, hosta och muskelvärk är vanliga begynnelsesymtom. Röda utslag på bålen är ett ganska typiskt tecken (Roseol). Förstoppning är inte ovanligt under första veckan. Diarré uppträder vanligen under andra sjukdomsveckan. Utan behandling är dödligheten ganska hög och patienten kan avlida av till exemplel blödning, tarmbristning med bukhinneinflammation med mera.”

Källa: Smittskyddsinstitutet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen