Kinnarumma en stor del i anfädernas liv

Ramnakyrkan var sockenkyrkan i Kinnarumma före 1907
Ramnakyrkan var sockenkyrkan i Kinnarumma före 1907

De senaste dagarna har jag fördjupat mig i Berta Johansson (författarens farmor) född 1920 i Sjöbo Sörgård, Kinnarumma anfäder. Man inser snart efter att ha bläddrat i kyrkböckerna att släkten har levt i Kinnarumma från 1700 talet tills idag. Än bor släkt kvar i Kinnarumma församling. Även Bertas make Torsten Johanssons anfäder har en tydlig koppling till orten.

Har du besökt Ramnakyrkan i Borås så har du alldeles säkert suttit på samma kyrkbänk som Berta Johanssons anfäder har suttit och lyssna på prästen på söndagen.

Några av Berta Johansson anfäder på sin fars sida som levt i Kinnarumma:
Hennes far Johan Algot Johansson, föddes i Sjöbo, Sörgård, fol 172 under Frälse 1881. Han levde i Kinnarumma hela sitt liv. Han tog över gården av sin far Johannes Andersson som föddes i Aborrås. Sjölid under Karlshester. Johannes var hemmansägare i Sjöbo Sörgården under hela sitt arbetsliv.

Mathilda Sofia Persdotter
Johan Algots mor Mathilda Sofia Persdotter föddes i Källenäs, Kinnarumma  1841 och levde hela sitt liv i Kinnarumma och som vuxen i Sjöbo Sörgård.

Edela Carlsdotter
Mathilda Sofias mor Edela Carlsdotter föddes 1817 i Källenäs, Kinnarumma.

Carl Johansson och Britta Hansdotter
Edela Carlsdotters föräldrar Carl föddes 1794 och Britta 1797. De levde i Källenäs Kinnarumma.

Anders Petter Johansson och Anna Britta Petersdotter
Bertas farfar Anders Petter Johansson föddes i Rönnängen, Kinnarumma 1816. Hennes farmor Anna Britta Petersdotter föddes i Soldattorp Snärjeslätt under Kinnarumma. De var torpare i Aborrås. Sjölid under Karlshester, i Hulud och brukade och blev hemmansägare i Sjöbo Sörgården fram tills livet slut.

Andreas Andersson och Ingrid
Anders Petters föräldrar Andreas Andersson och Ingrid levde i Kinnarumma under 1700-talet.

Petter Kind och Catharina Pehrsdotter
Anna Brittas far Soldat Petter Kind föddes i Kinnarumma 1780. Petters fru Catharina Pehrsdotter föddes i Kinnarumma 1781. De levde sina liv i Soldattorp Snärjeslätt under Kinnarumma och de sista åren i Hultsbacken, Backstuga  under Kinnarumma Stom.

Syskon och ättlingar
Vi vet också att flera av Berta och Torstens syskon hamnade i Kinnarumma församling. Kinnarumma församling är en större del av våra liv än jag tidigare trott. Bertas föräldrar ligger begravda vid Kinnarumma kyrka.

Hemmanet Sjöbo Sörgård
Hemmanet Sjöbo Sörgård, Kinnarumma var i släkten i tre generationer.
Kinnarumma vapen

Kinnarumma vapen

Läs mer om Kinnarumma
Kinnarumma Hembygdsförening
Kinnarumma Byalag
Torp och gårdar i Kinnarumma församling – FamilySearch

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Tillbaka till toppen